top of page
  • Foto van schrijverRoland van Son

De helper die geen 'nee' kan zeggen

Bijgewerkt op: 7 sep. 2023

"Dit verhaal klinkt wellicht wat magisch, en dat is het ook echt een beetje. Deze vorm van Voice Dialogue is zo krachtig en effectief, dat ik er zelf soms nog versteld van sta."

Dit praktijkvoorbeeld gaat over Erik die ik dit voorjaar voor het eerste ontmoette omdat zijn werkgever contact met me opnam. Erik was toen al 5 maanden thuis met een burn-out en er was weinig progressie in zijn ziekteproces.

Erik is een gedreven persoon, vol energie en ambitie. Hij streeft naar perfectie en voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn van anderen. Al deze positieve eigenschappen hebben hem veel succes gebracht. Toch is hij tegen een muur gelopen, een fikse burn-out... Op het moment dat wij elkaar ontmoeten heeft Erik veel last van van vermoeidheid en stress.


Al tijdens de kennismaking bracht ik voice dialogue ter sprake. Hij herkende direct de interne dialogen wat hem hoop en vertrouwen gaf om samen aan de slag te gaan.


Gedurende het traject leerde hij de Pusher, de Perfectionist en de Pleaser in hemzelf kennen, ze waren volop aanwezig en hadden het grootste woord. Erik werd zich bewust van deze verschillende delen in hemzelf en hun rol in zijn patronen en leven. Het keerpunt kwam, toen hij het inzicht kreeg dat hij zichzelf overbelastte om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Hij vergat daarbij zijn eigen grenzen te respecteren. Dit leidde tot de eerste stap naar herstel en verandering.Erik leerde hoe hij zijn innerlijke dialoog kon veranderen en meer compassie met zichzelf kon hebben. Hij leerde om 'nee' te zeggen als dat nodig was zonder zich schuldig te voelen. Ook waardeerde hij zijn eigen behoeften en grenzen steeds meer en werd hij in staat om zijn interne dialogen te sturen. Hierdoor kon hij ongezonde patronen doorbreken en nieuwe, steunende patronen aanleren. Hij werd daardoor in staat om zowel op zijn werk als in zijn privé goed te functioneren.


Zo ontdekte hij hoe hij gezonde beslissingen kon nemen. Hij kreeg rust en vertrouwen om zichzelf te uiten en zijn grenzen aan te geven. Kortom: hij kreeg weer de regie over zijn eigen leven in handen.


De transformatie die Erik heeft doorgemaakt heeft ervoor gezorgd dat hij inmiddels weer volledig aan het werk is. In slechts twee maanden ging hij van uitgeput en ongelukkig naar veerkrachtig en vervuld. En het mooie is: ik weet zeker dat deze verandering blijvend is. En ja, dit klinkt wellicht wat magisch, en dat is het ook. Zelf sta ik nog vaak versteld hoe krachtig en effectief deze methode kan werken.

Comments


bottom of page