top of page
  • Foto van schrijverRoland van Son

Mijn Willem weet het altijd beter

Bijgewerkt op: 14 okt. 2023

"Ik heb soms een stemmetje in mijn hoofd die ik Willem noem. En om eerlijk te zijn: Willem is best irritant"

Ken je dat betweterige, negatieve stemmetje in je hoofd dat je telkens wijst op wat je allemaal ‘verkeerd’ doet? Die stem die, net als jij de lef gevonden hebt om a

an een uitdaging te beginnen, tegen je zegt dat je dit toch niet kunt? Dat is nu je Innerlijke Criticus.


De Innerlijke Criticus vergelijkt je met anderen en zaait twijfel. Hij is meester in het ondermijnen van je zelfvertrouwen. Als je hiernaar zou luisteren, zou je nooit aan iets nieuws durven beginnen. Dat wil je toch niet? Daarom is het maar wat fijn dat er manieren zijn om hem wat in toom te houden.


Maar hoe tem je dan die kritische stem?


Een goed begin is bewustwording. Herken je Innerlijke Criticus en geef hem een naam. Het klinkt misschien gek, maar dit kan helpen om hem wat minder serieus te nemen. Mijn Innerlijke Criticus heet Willem en doemt ook op tijdens het typen van dit verhaaltje. Als ik naar Willem zou luisteren komt dit verhaal nooit op papier.


Het is belangrijk om te beseffen dat de innerlijke criticus eigenlijk een soort overdreven beschermingsmechanisme is. Hij probeert ons te behoeden voor mogelijke fouten, maar slaat hierin door. Vriendelijk hiermee omgaan is de sleutel. Praat met je innerlijke criticus zoals je met een vriend praat. "Dankjewel voor je bezorgdheid Willem, maar dit komt goed."


Ook helpt het om je focus te verleggen van negatief naar positief. Concentreer je op wat goed gaat en waar je trots op bent. Dit zal helpen om het lawaai van de innerlijke criticus te dempen. Als je innerlijke criticus begint te mompelen over hoe slecht je bent in iets, zeg dan tegen jezelf: "Ik ben misschien niet perfect, maar ik leer en groei elke dag."


Tot slot, en dit klinkt wellicht wat vreemd, helpt het door je in te beelden dat er een volumeknop bestaat. Door in gedachten aan die knop te draaien kun je de impact van de stem verminderen. Vooral beelddenkers hebben hier baat bij.


Kortom: laat die Innerlijke Criticus niet langer de baas spelen over je gedachten. Mocht je daarbij hulp kunnen gebruiken, neem dan gerust contact met me op. Dan gaan we samen in dialoog met jouw Innerlijke Criticus en zul je zien dat hij steeds verder naar de achtergrond zal verdwijnen. Veel succes!Kommentare


bottom of page