top of page
  • Foto van schrijverRoland van Son

Wat een teamwerk!

Bijgewerkt op: 4 sep. 2023

"Een training voor een groep met daarin een leeftijdsverschil van 50 jaar tussen de deelnemers is een leuke uitdaging"

Vijftig jaar levensverschil in één team. De jongste is 15 en de oudste is 65 . Dat was een uitdaging. De eigenaar van PPA Teeken BV, een groot loodgietersbedrijf in Monster wilde een training die leerzaam was, maar ook moest voelen als een teamuitje. Best ingewikkeld, want een 15-jarige heeft een andere leerbehoefte dan een 65-jarige. En andersom lacht een oudere weer om andere dingen dan een jongere.


Vrijdag stond ik voor deze 10 medewerkers. Een mix van ervaren vaklui en leergierige jonge kerels. Het voorstelrondje gaf snel een beeld van de deelnemers. Sommige waren wat onwennig om over zichzelf vertellen, anderen praatten juist heel gemakkelijk. Daarna gingen we aan de slag met de basis van het communiceren. Vooral het deel over non-verbale communicatie zorgde voor eye-openers. Deelnemers werden zich bewust van hoe ze zelf met hun lijf communiceerden, doordat ik hun houding spiegelde. Dat zorgde voor hilarische taferelen.


De praktijkvoorbeelden over miscommunicatie, zorgden voor nog meer inzicht en gelach. Omdat ze niet gewend zijn om lang te zitten, had ik veel actieve werkvormen bedacht. De twee jonge medewerkers (15 en 17 jaar) kregen de taak de anderen te helpen en daardoor zag je hun zelfvertrouwen groeien. Andersom hielpen de ouderen de jonge medewerkers en nam de teamdynamiek toe. Het was ontroerend om te zien hoe de ‘jonge gasten’ zijn opgenomen in de groep als volwaardig en waardevol teamlid.Tijdens het onderdeel ‘samenwerking’ met allerlei ‘doe-oefeningen’ ontstond er een goede discussie over taakverdeling, verantwoordelijkheden en afspraken. Ook tijdens dit onderdeel zijn we actief bezig geweest met diverse werkvormen. Zo werd de enige vrouw in het gezelschap geblinddoekt door een doolhof geleid en werden de teamleden letterlijk aan elkaar verbonden met een stuk touw. Samenwerken werd zo beeldend in de praktijk ervaren.


Tijdens de evaluatie bleek dat het doel was bereikt. Zowel jong als oud had een fijne, leerzame dag gehad. Mij zal vooral bijblijven dat het een fijne groep was om mee te werken. Een warm nest, mijn complimenten voor dit team.

Comments


bottom of page